Eğer sizde yurtdışında yüksek lisans (Master) eğitimi yapmak istiyorsanız muhakkak girmeniz gereken sınavlar vardır. Bunlar genelde GMAT (Graduate Management Admissions Test) ve GRE (Graduate Record Examination) sınavlarıdır. Yurtdışında başvurduğunuz programın niteliğine göre bu sınavlardan birine girmeniz ve başvurduğunuz üniversitenin kriterlerini sağlayan bir puan almanız gerekmektedir.
GMAT sınavı genelde İşletme ve Ticaret İlimleri üzerine Yüksek lisans yapacak öğrenciler için alınması gereken bir sınavdır. GMAT ilk olarak ABD’de MBA yapacak adayların elenmesinde kullanılacak bir sınav olarak icat edilmiş olsada artık son birkaç yıldır Avrupa’dada işletme üzerine yüksek lisans yapacak öğrencilerin halletmesi gereken bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. MBA, Master of Business Studies, Master of International Business, Master of Business Strategy, Master of Commerce, MBA in Logistics, MBA in Energy Trading gibi muhtelif programlarda gerek ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliğinde giriş kriteri olarak istenmektedir. GMAT sınavı sayısal ve sözel sorulardan oluşmaktadır. Sayısal sorularda matematik hesaplama ve data sufficiency soruları gelmekte, sözelde ise Sentence Correction, Reading, Rational Thinking gibi bölümlerle İngilizce kullanım bilginizi ölçen sorular gelmektedir Ayrıca üçüncü bir kısım olarak ise essay writing mevcuttur ve bazı bölümler bu essay writing’e bakarak da sizin hakkınızda karar vermektedir. GMAT’te iyi puanlar 650’den başlamakta olup 650 altında çok fazla üniversiteye girişte imkanlar mevcut değildir. Tabi esas 700 üzerini hedeflemeniz iyi bir üniversitede master yapmak için şansınızı artıracaktır. GMAT sınavını ayıran en önemli özellik çok iyi Matematik veya İngilizce bilmenin yeterli olmadığıdır çünkü bu sınav daha çok sizin bilgiyi rasyonel düşünme be uygulama yeteneğinizi ölçmektedir. Dolayısıyla Matematikte bir SAT sınavı gibi veya İngilizcede bir TOEFL gibi algılanmalıdır. Ek olarak sınav online yapılmakta ve siz her soruyu doğru bildikçe sınav algoritması sınavı zorlaştırmaktadır. Soruyu yapamadığınızda ise sınav algoritması soruları kolaylaştırmaktadır.
GRE sınavı ise daha çok mühendislik yüksek lisans programına başvuracak öğrencilerle ilgilidir ve GMAT aksine daha çok bilgi ölçümü yapan bir sınavdır. GRE Genel Testi, sözlü muhakeme, nicel muhakeme, eleştirel düşünme ve analitik yazma becerilerinizi ölçer – yani uzun bir süre boyunca geliştirilmiş ve belirli bir çalışma alanıyla ilgili olmayan ancak herkes için önemli olan beceriler.Sınav analitik yazma, sözel düşünme ve sayısal bölümden oluşur. Ayrıca isteyenlere GRE Fizik, GRE Matematik, GRE Kimya ve GRE Psikoloji gibi ek uzmanlık sınavlarıda sunulmaktadır. Ortalama 320 ise iyi bir GRE skoru sayılabilir (Eski GRE’de 650 puan civarı) ve birçok yüksek yüksek lisans programına giriş imkanı sağlayacaktır. GRE sınavında iyi bir puan alabilmek için yapmanız gerekenler iyi çalışmak, ve bol miktarda soru çözmektir. Ayrıca sorulan kavramlarıda iyi anlamanız gerekmektedir.
Gerek GMAT gerek GRE sınavında iyi çalışmak ve iyi hazırlanmak çok önemlidir ve aldığınız her ek puan istediğiniz yurtdışı üniversitesinde yüksek lisans yapma şansınızı artıracaktır. Bu açıdan gerek sınava çalışmak gerek sınav stratejisini anlamak gerek başvurularınızda doğru strateji kullanmak adına bir uzmandan yardım almanız şansınızı artıracaktır. Biltek Eğitimde Prof. Dr. Uğur GÜVEN önderliğinde verilen özel derslere ve çalışma gruplarına katılıp özel danışmanlık almak için bize başvurabilirsiniz.